Летището в Дубай остава Най-Голямото в Света

Международното летище в Дубай продължава да има най-големия пътникопоток в света. Броят на пасажерския поток, е нараснал с 10,7% през последната година, съобщиха от държавния аеропорт. През 2015 г. 78 милиона пътници са преминали през Дубай, като се повишава числеността на тези от Индия, Великобритания и Саудитска Арабия.

Около 100 авиолинии летят до 240 дестинации, като преминават, пристигат или отпътуват от емирството. То приютява и държавната авиокомпания „Емирейтс” (Emirates).

По това време миналата година, Дубай обяви, че през 2014 г. летището му е изместило лондонското „Хийтроу” като най-използваното в света. През тази и няколко други аерогари в Персийския залив, преминават ключовите трансконтинентални въздушни маршрути.

Това води до финансовия и пътническия растеж на някои летища в Залива, повечето от които са държавна собственост на арабските монархии в региона.

Второто международно летище в Дубай, „Ал Мактум”, частично отворено през 2013 г., ще може да поема до 120 милиона пасажери годишно, когато бъде завършено. „Етихад” (Etihad) в Абу Даби, Катарските авиолинии и „Емирейтс” са силни критикувани от американски и европейски авиолинии заради държавните субсидии от петролните крале.

Източник: БГНЕС

За Автора

client-photo-1
Неси Травел

Коментари

Вашият коментар