Италия ограничава достъпа до живописни месности
Екскурзия-в-рим-ноември-април

Италия планира това лято да намали броя на туристите, посещаващи паркът Чинкуе терре, включен в списъка на ООН за световно културно наследство. Това се налага поради риска каменистата крайбрежна местност да бъде разрушена от туристическите автобуси, информира Ройтерс.

Около 2,5 милиона туристи са преминали през живописния парк в Северозападна Италия миналата година, за да посетят петте малки рибарски селца, свързани чрез тесни скални пътеки.

Местните жители твърдят, че екскурзиантите от круизните кораби, спиращи в близките пристанища, са превзели техните общности. Тази година директорът на парка Чинкуе терре няма да допусне повече от 1,5 милиона посетители.
Пътищата, водещи до местността, се оборудват с устройства, които да отчитат броя на хората, насочили се към селата. Когато бъде достигнат определен лимит, достъпът ще бъде спрян.
Билети ще се продават предварително онлайн и ще бъде създадена мобилна апликация за туристи, която да показва кои от селата са най-натоварени.
Заради стръмните криволичещи пътища, Чинкуе терре с ярките си цветни къщи, е било уединено, затънтено място.
Броят на туристите в последните години обаче рязко се е увеличил най-вече заради факта, че круизни компании добавят повече италиански дестинации към своите маршрути, тъй като някои от средиземноморските им спирки като Тунис са загубили привлекателността си заради несигурната обстановка.

Източник: БТА

За Автора

client-photo-1
Неси Травел

Коментари

Вашият коментар